16-02-12

Sprookjes: waarom mannen leren liegen!

 

Ik kom van het toilet en begeef me richting woonkamer. Ik merk op dat het onderling gesprek tussen zoon en moeder plots afgebroken wordt omdat ik terug mijn intrede doe. Eénmaal de zoon naar zijn slaapkamer vertelt zijn moeder….een andere mogelijkheid was er niet, want vrouwen kunnen nu éénmaal geen geheimen bewaren….tegen mij, dat hij haar zoon het niet meer ziet zitten met zijn vriendin. Hij wil vrij zij en hij mist zijn vrienden.

 

Tot daar toe vind ik er niets mis mee. Hij wordt dra 18 en dus nog reden genoeg om vrijgezel te blijven en niet te vroeg in de volwassenenwereld te springen. Wat ik wel vreemd vind is dat de relatie amper een viertal weken geduurd heeft en hij nu al heimwee krijgt naar zijn vrijgezelleleven. En wat ik nog vreemder vind, is dat hij bij zijn vorige vriendin net dezelfde opmerking gaf, nà ongeveer eenzelfde periode van relatie. Zijn laatste vriendin is nog speciaal ’s avonds om negen uur, van 15 kilometer verder, naar zijn huis komen rijden om met hem te ‘praten’……vrij vertaald: om hem om te praten.

 

Ik zeg tegen zijn moeder dat hij vermoedelijk een ‘louche’ manier heeft van om te gaan met vrouwen. Uiteraard is mijn vriendin eerst op haar tenen getrapt, want “Het is wel mijn zoon hé!”, was haar eerste antwoord naar mij toe. Moeders houden meestal van hun kinderen, en eigen kind is bovendien heilig kind bij de meesten, dus kunnen eigen kinderen ook niets verkeerd doen en laten de meeste ouders hun ‘heilige’ kinderen maar bepaalde negativiteiten begaan, ook al gaat dit ten koste van anderen in de maatschappij. Als het eigen kind het goed stelt, heeft de moeder (en de vader) dan het gevoel dat ze niet gefaald hebben in de opvoeding, ook al moeten ‘heilige’ kinderen van anderen daarvoor soms de prijs betalen via gepest en dergelijke. Men is dan verwonderd dat de wereld egocentrischer wordt en dat sommige van die ‘eigen heilige’ kinderen later hun eigen ouders opsluiten op een kamertje om dan met hun ouders’ pensioengeld te gaan feesten. Kan je het de kinderen kwalijk nemen als ze het (onrechtstreeks) zo aangeleerd zijn?!

 

Maar terug naar de zoon nu. Met ‘louche’ bedoel ik, dat ik het vermoeden heb dat haar zoon de indruk wekt, bij aanvang, dat hij het serieus meent met die meisjes, maar dat zijn uiteindelijke bedoeling is om dat meisje in bed te krijgen om haar dan te laten vallen nadat hij enkele keren, gespreid over de tijd, is klaargekomen. Natuurlijk blijft dit wel een vermoeden van mij, maar ik denk in die richting doordat hij de laatste tijd al meerdere minder aangename ‘stunts’ uitgehaald heeft (die wel niets met vrouwen te maken heeft). Het zullen misschien wel de hormonen zijn die hem daarin bijspringen, maar niettemin dient hij te leren baas te zijn over eigen lichaam. Want daar komt het uiteindelijk op neer.

 

Om het met andere woorden te zeggen: hij liegt tegen die meisjes om zijn ‘ding’ te kunnen doen. Vanaf dat moment ontwikkelt hij dus een mechanisme dat gebaseerd is op liegen om iemand naar zich toe te halen. Hij is ook niet de enige, want veel mannen leren op die leeftijd dat mechanisme, vermits ze volop hormonen aan het ontwikkelen zijn en dus zo vol testosteron zitten dat ze er zelfs uitslag van krijgen. Die testosteron moet dus af en toe ‘ontladen’ worden, anders houden die mannen het niet meer uit, en vermits er ook nog moeder natuur is, voelt men zich daar in het algemeen het beste bij als dit bij/in een vrouw kan gebeuren.

 

En ergens is het ook logisch dat ze liegen, want als ze niet liegen, dan mogen ze niet van de meeste meisjes want, en hier komt dan het meisjesaandeel in de leugen, hij moet immers de ‘witte prins’ voorstellen. Reeds van jongsaf aan wordt meisjes via ‘Ken en Barbie’ en sprookjes aangeleerd dat er niets gaat boven die ene échte lekkere knappe gespierde adonis die geld genoeg heeft om zelfs een wit paard te kopen! Zonder dat ze het weten worden ze eigenlijk gehersenspoeld nog voordat ze kunnen praten: men is dan zeker dat er geen protest mogelijk is waarschijnlijk. Het lijkt me bij zo een opvoeding dan ook logisch, het vrouwelijk ongeduld kennende, dat ze zo snel mogelijk een prins met geld willen.

 

Dit sprookjesgegeven zal ook de reden zijn dat de manier van omgaan met sex bij pubers veel te maken heeft met de gezinssituatie waarin ze opgroeien. Hoe dichter je opgroeit in een ‘sprookjeswereld’ waar alles ideaal lijkt, hoe meer je je aan die sprookjeswaarden vasthoudt tegenover mensen die aan de rand van de maatschappij leven, die daardoor een realistischer kijk op het leven hebben en beseffen dat sprookjes niet bestaan, zullen in het algemeen veel losbandiger (en veelal ook onverstandiger) omgaan met sex.

 

Mochten jongens en meisjes aangeleerd worden dat sex een normale zaak van de wereld is, en dat men zich niet onmiddellijk hoeft te fixeren op een ‘prins met (veel) geld’, of dat de man het gevoel moet hebben dat hij een 'prins' moet zijn, en dat het normaal is dat men eens sex heeft omdat het nodig is, dan zou er misschien eerlijker tegenover en met elkaar kunnen omgegaan worden. Het zou veel relationeel -en liefdesverdriet uitsparen. Dat men zou kunnen zeggen tegen elkaar: “Hé, ik vind je een lekker ding, heb je geen zin om elkaars lichaam eens te verwennen?”. En dat de ander dan “Ja” of “Nee” kan zeggen zonder dat dit kwalijk genomen wordt. Spijtig genoeg hebben veel mannen wel geen manieren en ‘zien’ er velen niet wanneer ze dat wel dan niet zouden kunnen vragen waardoor ik vrees dat de meeste vrouwen continu “nee” zouden moeten zeggen, en dat is ook geen leven natuurlijk Roepen!

 

 

 

En om af te sluiten en zeker ook niet onbelangrijk: het is vermoedelijk ook mede door dit sprookjesgedoe dat vrouwen zich eerder ‘onderdanig’ opstellen naar de man toe in de maatschappij. Want reeds als kind wordt ze aangeleerd dat de man wel alles zal regelen en hen wel zal redden als het moeilijk gaat. In het échte leven is dit uiteraard niet zo, soms zelfs omgekeerd. En tegen het ogenblik dat die prinselijke vrouwen tot inzicht komen, dat sprookjes niet bestaan en échte ‘prinsen’ misschien nog minder, zitten ze vast in het mechanisme van was en plas doen en onderdanigheid. Ik bedoel maar, sommige dames en moeders doen het zichzelf en zelfs hun eigen kinderen (nog steeds) aan. Als ik dus een goede raad mag geven aan de lieve moeders (en vaders): stop met je kinderen sprookjesgewijs op te voeden. Het leven kan ook mooi zijn zonder sprookjes, veelal zelfs mooier, omdat je dan ook geen verkeerde verwachtingen gecreëerd hebt!

 

10_draak.gif

Commentaren

Whoehahahahahahahahaha,.......dit is een interessante denkpiste,......
Als eerste, moeders en zonen, het is een speciale relatie en ik vind mijn kind ook geweldig, maar ik kan prima zijn fouten zien en hem ook corrigeren.
Ten 2de, jouw vriendin heeft de plicht om hem tot een fijne volwassen man op te voeden en dit is nu niet wat je noemt volwassen gedrag,........ik ben het met je eens dat je inderdaad je kinderen beter niet het sprookje voorhoudt en dat het prima kan om sexuele contacten te hebben zonder een relatie te hebben,...
Ten 3de, mss kan jij het hem eens uitleggen, dat zijn middelen niet deugen en uit mijn studententijd kan ik mij nog herinneren dat er heel veel jonge vrouwen openstonden voor sex zonder meer,......of is het een nieuwe trend,......enkel sex binnen een relatie,....
Ten 4de laat hem zijn hormonen botvieren,......mist het juiste respect dat zijn mama hem moet bijbrengen,.....hoe waren we zelf als we 18 waren,........danm, those were the days!!!! :-)

Gepost door: Misssexandthecity | 16-02-12

Reageren op dit commentaar

Ik vind het eerlijk gezegd allemaal wat ver gezocht van jou.Wie zegt dat die jongen al sex heeft gehad met zijn liefjes, tenzij je er bij was uiteraard? Ik vind 18 jaar voor een jongen noh heel vroeg voor een vaste relatie. Die gasten willen nog uitgaan met vrienden en zo en misschient eist dat meisje hem volledig op, zodat hij zich verstikt voelt, enfin da's de ervaring die ik hier thuis beleef met een 19-jarige. Misschien een man tot man gesprek om opklaring te geven of praat je niet over persoonlijke dongen met elkaar?
grts

Gepost door: christa | 16-02-12

Reageren op dit commentaar

@christa: Waarom zou het vergezocht zijn? De psychologie van de mens zit nu éénmaal vreemd in elkaar. Er zijn genoeg mensen die psychologische gevolgen meedragen van wat ze in hun jeugd meegemaakt hebben, zelfs zonder dat ze het zelf weten. De opvoeding en wat er daarin gebeurt is er één van de belangrijkste van, hoe onschuldig de dingen ook lijken. Als jij die ervaring hebt met dat meisje en die 19-jarige thuis: waarom doet dat meisje zo denk je? Waarom wil ze zo hard en snel haar prins hebben?

Ik heb nergens melding gemaakt dat mijn vriendin haar zoon een relatie 'moet' hebben, integendeel, alleen de manier van aanpakken vind ik minder goed, in tegenstelling tot zijn broer die daar wel eerlijker in is.

Gepost door: een man | 16-02-12

Reageren op dit commentaar

@misssexandthecity:

Enkele bedenkingen:

- waarom zou de relatie tussen vaders en zonen minder speciaal zijn?
- zie je de fouten van je zoon en corrigeer je die voor de bestwil van je zoon, of omdat je dan een betere controle over je zoon kan houden?
- om je eigen woorden te gebruiken: er zit geen handleiding bij het opvoeden van een kind, en net zoals de meeste moeders doet ook mijn vriendin haar best om er een fijne volwassene van te maken. Het is niet omdat ze niet tijdig iets (in)ziet dat ze dat opzettelijk doet.
- je kan maar communiceren met iemand als die daarvoor openstaat. Communicatief staat die zoon niet echt open naar mij toe, vermits ik een ‘indringer’ ben in het voorheen zo sprookjesachtige gezin.
- het gaat niet altijd om ‘sex zonder meer’, maar veelal om ‘sex zonder meer’ te hebben met de persoon die je aantrekkelijk vindt. Je mag dan nog sexueel open-minded zijn, veelal heb je nog altijd een voorkeur over wie wel en niet mag ‘aan je komen’.

Gepost door: een man | 16-02-12

Reageren op dit commentaar

- Die is niet minder speciaal, ik kan alleen oordelen over mijn gevoel naar mijn zoon toe,..........en dat is SPECIAAL.
- Ik corrigeer ze enkel voor zijn bestwil en omwille van het feit dat ik sommige waarden hoog in het vaandel draag. Heeft niks met controle te maken, trouwens om jouw woorden te gebruiken controle is een illusie.
-Heb nooit gezegd dat ze iets opzettelijk doet,.....maar vaak wordt iets door de mantel der liefde bedekt en zeker naar je kinderen toe ik pleit ook schuldig. Maar jij hebt geen kids dus jij kent het gevoel van kinderen te hebben niet,.......en ja, ik heb ook het vaak afgeschilderd als " niet overdrijven", maar ik kan je zeggen, het is het STERKSTE gevoel dat er bestaat!!!!
-Waarom verbaast me dit niet,.......mss eens over nadenken dat jij hier de volwassen bent en jij degene bent die de plek moet veroveren
-Dit spreekt voor zich,......

Gepost door: Misssexandthecity | 17-02-12

Reageren op dit commentaar

Zelf heb ik twee pubers rondlopen. Zoon is ondertss 16 en heeft/had een lief van 18. Dochter is 14 en heeft een lief van 17. Wat kan ik als vader daar tegen doen? Ik kan hun bijstaan, er over praten, hun dingen bijbrengen, maar verbieden? Nee, dat kan ik niet.
Maar ik denk dat zowel meisjes als jongens niet direct op zoek zijn naar de prins/prinses. Ze willen beiden een fijne tijd ervaren en als dat voor enkele weken is, so be it.

Gepost door: HansDeZwans | 17-02-12

Reageren op dit commentaar

@Misssexandthecity: [je staat wel heftig hé, kleintje :-) ]

- Het is niet omdat ik geen kinderen heb dat ik niet weet hoe ermee om te gaan of hoe het voelt om met kinderen om te gaan. Kinderen graag zien (in de spirituele betekenis) heeft niets te maken met ouder zijn, maar met mens zijn! Ik ben van mijn elf jaar meer vaderfiguur geweest voor mijn jongere broer dan broer zelf voor hem…uit noodzaak dat wel, maar het schept toch een andere band dan gewone broers onder elkaar. Ook met het zoontje van mijn jongste broer had/heb ik een speciale band. Die band heeft niets te maken met ‘ouder’ zijn, maar met weten dat men elkaar begrijpt en dat men er is voor elkaar, net zoals de band tussen kind en ouder zou moeten zijn. Het is echter niet omdat men ouder is dat men het automatisch beter weet, dat wil men wel, en soms is dat zo, maar niet altijd.
- Ik beweer niet dat ik volwassen ben, soms zelfs nog echt een klein kind, maar ik werk eraan en dat is ook al veel. Bovendien heeft het geen zin van mij op te dringen als ‘volwassene’ aan die stiefzoon zolang hij er zelf niet open voor staat: “Een gesloten deur moet je niet instampen”. Als een kind op een ‘negatieve’ manier handelt is dit eerder omdat hij aandacht/een gesprek wil van zijn eigen vader en/of moeder, en niet van zijn ‘stiefvader’ waar hij geen enkele band mee heeft vermits ik hem pas heb leren kennen op 16 jarige leeftijd. Die leeftijd is een moeilijke leeftijd om nog een band mee te scheppen in tegenstelling tot een kind die je leert kennen van onder de 10 jaar. En hier spreek ik uit dan wel uit ervaring met ‘stiefkinderen’ uit verschillende relaties.

Gepost door: een man | 17-02-12

Reageren op dit commentaar

@Hans:
Het gaat in mijn schrijven totaal niet om het verbieden hoor hans, integendeel, zoals je zegt: kinderen/pubers moeten zoveel mogelijk plezier hebben, de seks inbegrepen. Zolang het maar niet dwangmatig gebeurt. Wat ik wel bedoel is dat er tijdens die fijne tijd door één van beiden veelal wel valse verwachtingen gecreëerd worden, net alsof men voor altijd zal samenblijven. En plots verbreekt die ene persoon dan al die verwachtingen en de relatie waarbij de ander met verdriet achtergelaten wordt. Dit is uiteraard (gelukkig) niet altijd zo, maar het is wel een leugenmechanisme dat veel jongeren aanleren om hun zin te krijgen. En dit leugenmechanisme wordt veelal verder gezet in het volwassen leven, hoe ga je anders verklaren dat veel huwelijken nà 3 jaar reeds op een scheiding uitdraaien? Men heeft zich blijkbaar voor het trouwen ánders voorgedaan dan wie men echt was… . En zolang mensen/ouders dit mechanisme (laten) gedijen moet men niet verwonderd zijn dat dit resulteert in vechtscheidingen (wat eigenlijk niemand wil) waarbij de kinderen in 90% van de gevallen het (emotionele) slachtoffer zijn, waarna de toekomst zich dan veelal herhaalt… .

Gepost door: een man | 17-02-12

Reageren op dit commentaar

Volwassen worden doe je met vallen en opstaan, met het uitproberen van relatie, het experimenteren met sex en ook met gebroken harten, herbeginnen.......... ze moeten er allemaal van leren, dat noemt groeien. Wel jammer voor jou dat zoon van je lief je buitensluit, is geen fijn gevoel.
Prettig weekend

Gepost door: christa | 17-02-12

Reageren op dit commentaar

@man

Ik sta altijd hevig :-), ik ben geduldig op tram 4 aan het wachten tot ik wat rustiger word,.......:-). Maar momenteel is het weer een gunstigere periode in mijn cyclus :-),.......

- Wel over je stelling omgaan met kids en er een band met hebben, ben ik het niet eens,........:-). Met je eigen kid(s), heb je een heel sterk buikgevoel, dat ontbreekt bij een band hebben met de andere,......ik vrees dat het dan eerder een persoonlijke voorkeur is, dat de karakters matchen,.....dat is mijn gevoel erover,........nu ik beken, ik heb niks met kids of heel weinig,.....
- Dat je met iemand van 16 in eerste instantie niet onmiddellijk een band kan opbouwen, omwille van het feit dat hij/zij er niet voor openstaat, daar ben ik het wel met eens, het feit dat het bij ons wel lukt is omdat onze kids heel klein waren toen wij elkaar leerden kennen,.......indien we elkaar nu pas hadden leren kennen dat had de zaken veel moeilijker gemaakt. Maar mss lukt het jou op lange termijn wel, mss niet als "stiefvader"( ik haat het woord), maar dan eerder als vriend,.........of als mannen onder elkaar want ook dat schijnt speciaal te zijn :-)

Gepost door: Misssexandthecity | 20-02-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.