24-01-12

De beperking van een relatie.

 

Een relatie is zo een ‘mes’ dat langs twee zijden snijdt. Want enerzijds is een relatie heel nuttig voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid, maar anderzijds dien je veelal ook jezelf in te perken qua persoonlijkheid, omdat je als vrijgezel bepaalde zaken wèl of anders zou doen. Dankzij een relatie en de kritieken van de partner kan men ontdekken wie men zelf is, en door het weerleggen van de kritieken of zelf kritiek te geven aan je partner kan die ontdekken hoe hij/zij is. Een verstandig mens zal dan die kritieken eventjes laten bezinken en zijn/haar handelen al dan niet aanpassen.

 

Tot daartoe is er geen probleem. Grootste probleem is wel dat een relatie veelal gebruikt wordt om een veilige thuishaven te hebben, een plaats waar men altijd terug kan komen. En die veilige thuishaven wordt voornamelijk bepaald door het materiele (geld en huis), het affectieve (naar elkaar en de kinderen toe) en de verantwoordelijkheid (naar de kinderen toe). Men gebruikt een relatie dus veeleer om voor zichzelf een veilige barrière op te stellen naar de eigen gevoelens toe, maar vergeet graag dat men, indien men samenleeft met een ander ook moet rekening houden met de leefwereld van de partner en zelfs de kinderen. Doet men dit niet, dan gebruikt men eigenlijk de partner om die veilige haven te kunnen creëren. En als men zo tewerk gaat is de kans ook groot dat men, vermits men toch niet echt rekening houdt met de partner, ook pleziertjes elders zoekt.

 

Je kunt je natuurlijk ook de vraag stellen of je partner wel het recht heeft om je die persoonlijke vrijheden af te nemen. Als je écht eerlijk en correct bent, zal men moeten toegeven dat je dat recht niet hebt. Als je dat wèl doet, dan denk je eigenlijk aan jezelf, over wat jij wilt en wat jij belangrijk en juist vindt. Veelal is een relatie dus continu het beperken van elkaar tot men een evenwicht vindt waar beiden mee kunnen leven. Als (één van) beiden daar (uiteindelijk) niet mee kan leven, dan draait de relatie op een breuk uit.

Commentaren

Een goede relatie is , een relatie waar je volledig jezelf kan zijn, waar rekening houden met elkaar niet als een last wordt ervaren maar als een geneugte. Waar je idd het gevoel hebt eigenlijk een thuishaven bereikt te hebben. En waar je het gevoel hebt , compleet te zijn met zijn twee.
K weet het, een beetje simplistisch uitgedrukt, maar in mijn geval een waarheid als een koe.

Gepost door: christa | 24-01-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.