08-11-11

Dominantie.

 

 

dominantie.gif

 

Ook dominantie heeft met controle te maken.

 


In elke relatie is er volgens mij altijd één van de twee personen dominant aanwezig. En alhoewel dominantie voor veel vrouwen een teken is van een vorm van zelfzekerheid bij de man, of sommige vrouwen zich dominant gedragen om zelfzekerder te zijn, is dit dominant gedrag veelal eerder een angstgedrag om de controle te verliezen over wat ze hebben.

Wees dus eerder voorzichtig met dominante mensen, want hun ‘onderliggende reden’ berust aldoende op angst om controle te verliezen en heeft dus niets met zelfzekerheid te maken of met de ‘liefde’ om voor het gezin te zorgen. Een zekere dominantie mag of moet zelfs aanwezig zijn, maar dan juist genoeg om sterk over te komen of te zijn, en niet om de partner of het gezin te onderdrukken.
Dominantie zou zich binnen het gezin niet mogen beperken tot continu één en dezelfde persoon. Indien er slechts één persoon dominant is en dus alles voor het zeggen heeft, houdt dit ook in dat de volledige relatie van die persoon afhangt. De zelfzekerheid van de ene persoon gaat dus ten koste van de zelfzekerheid van de andere persoon.

 


De dominantie zou veeleer afhankelijk moeten zijn van de situatie waarin men zich bevindt. Zit men in een situatie waarin de ene partner zich sterker voelt, dan moet die beslissen, en omgekeerd. Een partner die echter alles naar zich toetrekt is geen ‘eerlijke’ partner. Een correcte partner zal immers zorgen dat zijn/haar ‘onderdanige’ partner ook op eigen benen kan staan indien de dominante partner zelf wegvalt.


Het kan natuurlijk wel leuk en gemakkelijk lijken om alles te laten beslissen door de meestal mannelijke partner, waar volgens mij vooral vrouwen zich aan laten vangen. Ze hebben dan het gevoel dat er voor hen gezorgd wordt, terwijl ze in werkelijkheid alleen maar aan macht en zeggenschap verliezen. En wat heel leuk in het begin is, zal zich met tijd uitspreiden tot een gevoel dat men enkel mag wassen en koken en voor de kinderen zorgen terwijl hij de bloemetjes buitenzet. Ik pleit er nu ook niet voor dat vrouwen de gezinswereld moeten domineren, maar wel voor een eerlijk evenwicht qua beslissingsrecht binnen de relatie (en daarbuiten), zowel voor de man als voor de vrouw.

Commentaren

Ik denk dat dominantie ook vaak een manier is om controle te hebben,.......omdat men zich dan veiliger voelt,.....Want daar draait heel het leven om, zich veilig, geborgen en geliefd voelen,.....en alles moet in balans zijn,......op alle gebied in een relatie,......maar het blijft vaak jongleren en soms wordt de bal misgeslagen,.....

Gepost door: Missexandthecityandme | 08-11-11

Reageren op dit commentaar

Ik denk niet dat ik dominant ben, eerlijk. Of mijn partner dominant is, k vind ook van niet. Het zal niet in onze karakters liggen zeker.
groetjes

Gepost door: christa | 08-11-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.