08-03-11

Geld en macht.

Om terug te keren op de ‘Woorden van een prostituee’ (zie gisteren). Ik vrees dat ze gelijk heeft. En het feit dat ze antropologie (= gedragswetenschap van de mens) studeert toont ook aan dat het geen domme dame is. Vooral het feit dat haar masterverhandeling handelt over de theorie dat de maatschappij voornamelijk draait om macht. Een bedenking die ook ik al lang koester. Quasi alles in en op onze wereld draait om het hebben en verwerven van macht, en dus niet om geld zoals vele mensen wel eens denken. Het geld zorgt er via ons opgebouwd sociaal systeem enkel voor dat je meestal die macht kan verwerven.

 

Waarschijnlijk ook één van de redenen dat vrouwen vallen op mannen met geld, en aangezien de vrouw meer en meer ook financieel aan het opklimmen is, kan je ook waarnemen dat zelfs mannen vallen op vrouwen met geld. Veelal omdat beide geslachtssoorten zo hopen van het gevoel te hebben van boven ‘anderen’ te staan, en indien mogelijk zich ook boven anderen te plaatsen, onafhankelijk of die anderen nu mannen of vrouwen zijn. Dergelijke mensen kun je best mijden als de pest, omdat ze geen enkele meerwaarde zullen geven aan je relatie, met uitzondering dat ze zoveel mogelijk van je geld willen opsouperen waardoor je financieel enkel een minwaarde zult overhouden aan je relatie. Voor mensen met geld moet het dus niet gemakkelijk zijn om een volwaardige partner te vinden, waardoor ik misschien ook wel kan begrijpen dat mensen met geld ook sneller hun grenzen van (ver)trouw(en) gaan minimaliseren en dus ook sneller vreemd zullen gaan.

 

Het feit dat macht belangrijker is dan geld, zal ook wel te wijten zijn dat macht eerder een gevoelsmatig iets is, terwijl geld een fysiek iets is. Het geld geeft je een gemak om te kunnen leven in de wereld, maar macht geeft je vanbinnen een warm gevoel. Toch voor mensen die belust zijn op overheersen van anderen en dus ook meestal met een verborgen minderwaardigheidsgevoel zitten. Omdat ze hun eigen gevoelens niet de baas kunnen fixeren ze zich dan maar op het domineren van de gevoelens van een ander. En daar mensen zonder geld, veelal geen dominante functie hebben op het werk hebben, waar ze hun machtsgevoel zouden kunnen uitdrukken, is het de eigen partner en kinderen die van de brokken zullen mogen delen. Jawel, primitief zijn we wel, heel veel mensen toch, anders zou onze maatschappij ook veel beter draaien. En aangezien de zogenaamde intellectuelen van het land, de politiekers, slechts zelden tonen hoe het echt moet, en eerder elkaar behandelen in het parlement zoals kinderen in een crèche, zal het nog een eindje duren vooraleer we uit die primitieve spiraal zullen geraken. Voor een mens zegt en opdringt aan een ander hoe hij zou moeten leven, zou diezelfde mens er beter eerst voor zorgen dat hij zichzelf leert analyseren en zelf correct handelt, onafhankelijk of dit nu maatschappelijk of relationeel is.

Commentaren

Ik speel ook het spelletje mee dat mijn vader speelt! Hoog op zijn troon en maar zwaaien met zijn geld, veel geld! En hij weet dat hij daardoor als de grote manitou boven ons staat. En de angst om niet geloofd te worden om een jeugdtrauma, verhindert me ook om mijn grote geheim te vertellen. En ik durf eerlijk bekennen, met het schaamrood op mijn wangen dat een grote erfenis die ik daardoor zou kunnen verliezen, daar voor iets tussen zit! Want ziet dat ze me niet geloven en onterven......want ik ben nog nooit geloofd geworden!Geld heeft dus duidelijk veel macht.

Gepost door: isolde | 08-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.