25-01-11

Openheid.

 

[ Vooraf: Ik bekijk openheid in een relatie niet hetzelfde als een open relatie, waar de partners van elkaar toelaten/weten dat ze ook met andere mensen erotisch contact kunnen/mogen hebben. Voor mij is openheid in een relatie het feit dat je alles mag/kan zeggen tegen je partner zonder dat je erop veroordeeld/gepakt wordt.]

 

Openheid in een relatie is zeer belangrijk. Ik ben er zelf voorstander van. Natuurlijk is openheid ook afhankelijk van de partner waar je bij bent. Maw de openheid wordt altijd begrenst door de ‘zwakke’ schakel in de relatie. Ik moet hierbij terugdenken aan een ex-partner. Op een bepaald ogenblik kwamen we tot een gesprek ivm parenclubs (omdat een vriend van mij regelmatig naar parenclubs gaat), waarbij ze aan mij vroeg of ik daarin geïnteresseerd was. Ik antwoordde eerlijk en zei dat ik wel eens zou willen weten hoe het er daar aan toe gaat, waarmee ik niet bedoelde dat ik andere vrouwen seksueel wou ontdekken, wat nog een totaal ander gegeven is. Zij interpreteerde het echter wel zo, en ik kreeg zelfs de kans niet om dat duidelijk te maken aan haar. Vanaf dat moment was het ook duidelijk dat ik er niet meer over moest praten en dat er ook een grens gesteld werd aan de openheid naar elkaar toe wat betreft wensen en denken. Toen was het mij duidelijk dat ik niet over alles zou kunnen praten tegen mijn partner. Ze kon van haar zijde gezegd hebben dat ze liever zou hebben dat ik dat niet doe, of dat ze dat zelf zeker niet zou willen weten, maar zover ging het gesprek zelfs niet. De rede van haar kant, maakte plaats voor haar emoties van angst.

 

Ook bij mijn huidige partner heb ik dat gevoel. Als ze in een ‘speelse’ bui bepaalde dingen dat ze weet over mij tegen me gebruikt, dan crëeert ze bij mij niet echt een veilig gevoel. Want tenslotte kan je pas open zijn tegen iemand, als je het gevoel hebt dat dit met respect behandeld wordt. Als je kritiek krijgt op de dingen die je maken tot wie je bent, uiterlijk of innerlijk, dan voel je je wel afgekeurd door de partner, en dat dringt niet altijd door bij degene die het zegt. En het gaat niet over de kritiek op zich, want kritiek kan ook opbouwend zijn, maar over de manier waarop de kritiek naar voor gebracht wordt. Je kan natuurlijk ook stellen dat ik lange tenen heb, maar ik zie het eerder als een soort schending van vertrouwen indien ‘vertrouwelijke’ info misbruikt wordt. Het maakt mij in ieder geval voorzichtiger om alles te zeggen wat ik denk en voel. Uiteraard stelt het bij mij ook de vraag of de huidige relatie dan ook voor altijd zal zijn, niettegenstaande ik mij anders wel goed voel bij haar. Want hoe minder open je kan zijn in een relatie, hoe minder lang de relatie (op een eerlijke manier tov elkaar) kan blijven duren. Het is soms in dergelijke relaties dat één van de partners het dan opgeeft, niet omdat hij/zij zijn/haar partner niet meer graag ziet, maar gewoon omdat de ‘verlater’ te weinig zichzelf kan zijn. De achterblijvende partner begrijpt dit dan niet omdat die wel kon zijn wie hij/zij was, omdat de openheidsgrens van de partner veel ruimer lag.

 

Openheid in een relatie is mooi en zelfs aan te raden, maar je kan nooit zeker weten of je partner volledig open is naar jou toe. Gevoelsmatig kan je het wel aanvoelen, maar dan nog zijn er veel mensen die liever aanvoelen wat ze zelf willen geloven.

 

Diezelfde openheid is ook één van de redenen van dit blog voor mij. Want soms lucht ik hier mijn hart over mijn vriendin, zonder dat zij daar weet van heeft. En soms lijkt het of ik haar in een negatief daglicht stel, maar voor mij persoonlijk leidt het ook tot een openheid naar mezelf toe. Over hoe IK denk en WIE ik ben en wat ik VOEL, zodat ik voor mezelf kan nagaan in welke mate ik eigenlijk wel eerlijk ben tov mezelf. (Dit hoeft trouwens niet via een blog te zijn, met een dagboek kan je juist hetzelfde verwezenlijken.) Je kan natuurlijk stellen dat ik ook mijn geklaag/de negativiteiten over mijn partner tegen haar kan vertellen, maar soms gaat het eerder over futiliteiten enerzijds, en anderzijds over zaken die ik eerst voor mezelf wil plaatsen. Want ik wil voor mezelf ook nagaan of ik wel correct ben ik wat ik denk en voel. Als vrouw zou ze bovendien hoogst waarschijnlijk beginnen twijfelen aan haarzelf en vervolgens ook aan de relatie indien ze mijn schrijfsels verkeerd zou interpreteren. En het is juist die verkeerde interpretatie (tengevolge van innerlijke angsten) van de partner die bij openheid uiteindelijk wel eens problemen kan geven.

Commentaren

Mijn beurt! Jouw opvatting over eerlijkheid is keigoed, ik heb mezelf meermaals op knikken betrapt tijdens het lezen. Een blog over de diepste gevoelens en overpeinzingen moet inderdaad niet al te haastig worden gedeeld met bekenden, die kennen jou vaak anders en zouden dingen niet of verkeerd begrijpen. Alles weten is ook niet goed! xx

Gepost door: Clémence | 25-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.