01-12-10

“Ik was dronken”.

 

Een tijd terug kon je onderstaand artikel terugvinden in verschillende kranten:

  

DEERLIJK - 'Fanja, het spijt me.' Met een spandoek boven de E17 in Deerlijk vroeg Kwinten vergiffenis voor zijn overspel aan zijn liefje.  'Ik heb er écht spijt van', vertelt Kwinten, een jongeman van 27 uit Waregem. 'Al vier jaar heb ik een fantastische relatie met Fanja, maar dit weekend heb ik haar bedrogen. Dom en zwak, maar ik kan de klok jammer genoeg niet terugdraaien.'

Ten einde raad hing hij gisterenochtend, in alle vroegte, een spandoek boven de E17 in Deerlijk. 'Fanja rijdt hier elke dag voorbij, op weg naar haar werk. Ik kan alleen maar hopen dat ze mijn boodschap ziet en me vergeeft. Als ik haar hiermee kan terugkrijgen, mag heel Vlaanderen weten dat ik in de fout ben gegaan.'

Jammer genoeg had Fanja gisteren een dagje verlof genomen, waardoor ze de E17 niet op kwam. Enkele vriendinnen zagen het spandoek wél hangen en moedigden haar aan om toch een kijkje te gaan nemen. 'Maar ik heb nog niets van haar gehoord. Ik besef het wel: zoiets heeft tijd nodig', zuchtte Kwinten.

 

 

Achteraf heb ik nog gelezen dat ze uiteindelijk toch bij hem teruggekeerd is. Hij had nog een honderd –of duizendtal sms-jes verzonden naar haar met zijn spijtbetuiging. Blijkbaar had hij in een dronken bui zich laten verleiden door één of andere sensuele blonde.

 

Het is een feit dat overmatige drank de (sexuele) remmingen wegneemt bij de mensen. Misschien nog meer bij de vrouwen dan bij de mannen. Dit kan een voordeel of een nadeel zijn afhankelijk van de situatie. Wat echter een groter nadeel is van te veel drank, is dat alcoholische drank de geest benevelt, waardoor je niet nuchter (snap je’m Lachen?) meer nadenkt. Je kan die benevelde toestand nu van twee zijden bekijken: enerzijds ben je dan meer beïnvloedbaar door andere mensen; anderzijds zal je ware gevoelsaard ook meer naar boven komen. Je zal met andere woorden veel meer geneigd zijn om te doen wat je écht gevoelsmatig wilt doen. Als je voorbeeld mensen hebt die plots agressief worden in dronken toestand, dan is dat wat ze écht zijn van vanbinnenuit. Door de benevelde toestand kunnen ze hun maatschappelijk ‘masker’ immers niet meer ophouden. Anderzijds heb je ook mensen die ‘loskomen’ en plots heel grappig uit de hoek komen.

 

Bij de meeste mensen zit er echter ook nog een ander typisch kernprobleem ingenesteld. Namelijk het egocentrische. Afhankelijk van de egocentriciteit van iedere persoonlijkheid zal men al dan niet rekening houden met een ander (de partner) zijn gevoelens. En soms veinst men wel eens dat men niet egoïstisch is door het relationeel gedrag aan te passen zodat het niet opvalt. Om toch hun zin te krijgen doet men dit dan veelal via manipulatie en emotionele chantage. Als dergelijke mensen dan nog eens dronken zijn denken ze helemaal aan henzelf met vreemdgaan als één van de gevolgen. Als je dus weet dat je een egoïstische partner hebt mag je je dus ook vroeg of laat aan bedrog verwachten. Het feit dat er in dronken toestand veel mensen vreemd gaan wijst ergens ook op de algemene egocentriciteit van de maatschappij op zich.

 

Of men het van de partner kan vergoelijken dat die vreemd gegaan is omdat hij/zij teveel gedronken heeft is natuurlijk voor ieder een persoonlijk gevoelsitem. Persoonlijk vind ik echter dat het natuurlijk moeilijk na te gaan is om te weten of iemand al dan niet dronken was. Waarmee ik bedoel dat het gemakkelijk is om te zeggen “Ik was dronken”, om het vreemdgaan goed te praten. Men hoeft dan zelfs eigenlijk niet dronken te zijn om vreemd te gaan. Bovendien moet men volgens mij al serieus dronken zijn om niet meer te weten wat men doet.

 

Persoonlijke conclusie: als mijn vriendin zou vreemdgegaan zijn met het motto “ik was dronken”, en dit een geldig excuus vindt voor haarzelf, zou ik het hoogstwaarschijnlijk niet nalaten van ook eens “dronken” te zijn Onschuldig.

Commentaren

Ik zou' t eerlijk gezegd echt niet weten hoe ik zou reageren! Ik was vroeger met een alcoholist getrouwd, maar naar mijn weten is hij nooit vreemd gegaan! Oke de remmingen vallen soms weg, bij het benutten van alcohol maar dat is geen excuus! Ik ben tijdens mijn triestige eerste huwelijk nooit vreemd geweest, en eerlijk, k heb daar geen spijt van hoor!
K heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb! En ze hebben het me ook op een presenteerblaadje gelegd nochtans hoor! Maar never say never en k zou niet durven beweren dat het me niet kan overkomen, maar eerlijk, k ben daar nie mee bezig!
groetjes

Gepost door: christa | 01-12-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.