30-11-10

Pesten binnen een relatie.

 

Het is al laat ’s avonds. Mijn vriendin gaat slapen terwijl ik de TV (eindelijk) eventjes voor mij alleen heb. Ik zap en kom op dr Phil terecht. Alhoewel ik de man zelf een ‘zaag’ vind qua persoonlijkheid, vind ik dat hij veel onderwerpen toch goed kan analyseren. En aangezien ik altijd al een vorm van interesse gehad heb in de psychologie van de mens durf ik daar toch eens blijven hangen.

 

Mijn vriendin die de weg naar boven neemt, had dit opgemerkt. Het gevolg was dat, toen ik in bed stapte nà het programma, ze me de opmerking gaf dat ik een echt ‘wijf’ was, vermits het programma zich op vijf-tv afspeelde.

 

Ik was op mijn tenen getrapt. De volgende morgen zei ik niets tegen haar. In de badkamer smeet ik zelfs mijn kam tegen de muur, omdat ik nog steeds ‘pissed-off’ was van haar belachelijke opmerking. Ik had zelfs heel veel zin om naar mijn eigen huis te vertrekken. Had het programma op een andere zender geweest, was dat toch hetzelfde? Wat voor een belachelijke en kortzichtige opmerking van haar kant vond ik het.

 

Het gaat er mij niet om dat ze het woord ‘wijf’ gebruikte. Dat kan ik best plaatsen. Nee, het ging mij er eerder om dat ze onrechtstreeks eigenlijk kritiek heeft op wie ik ben en op wat mij interesseert. Ik ben ook niet akkoord met al de programma’s waar zij naar ziet, vanuit mijn leefwereld gezien dan. Maar ik geef er geen kritiek op en laat haar in haar gevoelswereld zijn. Kwestie van respect voor een ander zijn leefwereld te hebben.

 

Het is bovendien niet de eerste keer dat ze kritiek heeft op wat ik graag heb of zie. De eerste keer kan je dat best relativeren en er zelfs eens mee lachen, maar als kritiek verschillende malen terugkeert komt het niet meer aangenaam over. Het is net alsof dezelfde grap nog eens herhaald wordt. En als een zogenaamde ‘herhalende’ grap niet meer leuk is, dan komt het over als pesten. Een pleziertje die enkel leuk is voor de uitvoerder en niet voor de ontvanger.

 

Ik ben niet de enige die dit wel zal opvatten als pestgedrag van de partner indien dit zich te regelmatig herhaalt, en ik ben ervan overtuigd dat veel relaties uiteindelijk ontsporen door het teveel onschuldig grappen van één van de partners. Ik stel me vragen over de menselijke integriteit van dergelijke mensen, die een zo laag emotioneel EQ hebben, dat ze zich zelfs nooit eens afvragen hoe dit bij de ander moet voelen om zo behandeld te worden….tot ze uiteraard zelf zo eens behandeld worden. Dan is de wereld plots niet meer leuk…. .

 

Iedereen zal wel het verhaal van Mignon (zie ook: Pesten op het werk ) kennen, die overdreven en schandalig gepest werd op het werk. Waarbij bovendien veel stilzwijgers waren die evenveel schuld treffen volgens mij. Het toont alleen maar aan dat de meeste mensen nog kuddedieren zijn, die zich schikken naar ‘de leider’. In plaats van zich op school enkel te fixeren op het IQ, zou men beter ook lessen beginnen starten die zich richt op het EQ. Want de pestmentaliteit is meestal iets dat zich reeds van in de kleuterschool ontwikkeld.

 

Wat mijn vriendin betreft: ik zou natuurlijk in de aanval kunnen gaan, en haar eens kleineren over al wat bij haar eerder niet pluis zit. Maar ten eerste zou ik haar dan misschien wel breken, want het is niet de sterkste persoonlijkheid (eigenlijk iets typisch voor ‘pesters’) ; en ten tweede zou ik dan hetzelfde doen zoals zij doet en zo laag handelend wil ik niet doen. Maar mezelf kennende zal er wel een discussie van komen de eerstvolgende keer dat ze het nog eens lapt. Want het zit me ietsje te hoog dat ik op mijn tellen zou moeten passen wat ik lees of naar welk programma ik kijk… . Een ganse leven verder doen op die manier wil ik niet!

Commentaren

Mijn simpele mening: pesters zijn gefrustreerde mensen, niet meer en niet min. Of toch nog iets: zielepoten. Voila sé. Hopelijk raakt het bij jullie uitgepraat en anders...conclusie trekken.

Gepost door: bea | 30-11-10

Reageren op dit commentaar

Hey Man,
Ik kan er helemaal inkomen! Een relatie moet gebaseerd zijn op wederzijds respect! Mijn man scheidsrechterd, dat interresseert me geen moer, maar ik vind het fijn dat hij een voor zichzelf leuke hobby heeft! Net zoals mijn man mij een workshop laat volgen om een pluche muis te maken! Ik heb in elk geval geleerd om hem ook eens zijn voetbalmoment te gunnen en hij mijn eigen tv moment!
Pesten kan idd verstrekkende gevolgen hebben! Hoe raad je het, ik werd zelf ook gepest! Mja, ik heb heel wat op mijn palmares staan zenne, en ik had ook geen sterk zelfvertrouwen eerlijk gezegd, dus ja...

IK vind vooral in een relatie dat je elkaar moet respecteren en ook de keuze van een boek, een programma, een hobby!
Zelfs de keuze van je kledij, t is te pakken of te laten is mijn leuze!
groetjes

Gepost door: christa | 30-11-10

Reageren op dit commentaar

Als jij daar zo boos om wordt dat je de volgende dag nog een kam tegen de muur gooit dan zegt dat over jou dat je nog heel wat hebt om aan te werken. Als het jou raakt dat zij zo iets zegt dan heeft ze een zwakke plek van jou geraakt. Ben je onzeker? Waarom zou je op je tellen passen wat je leest of naar welk programma je kijkt? Omdat zij er anders een opmerking over maakt? Het is aktie reaktie zou ik zeggen. Als je de eerste of tweede keer niet gelachen had maar serieus had geantwoord wat jij er van dacht zonder boos te worden dan zou ze dat grapje nu vast niet meer maken.

Gepost door: Carola | 30-11-10

Reageren op dit commentaar

Aan carola: uw reaktie klinkt zinnig, maar daar antwoord ik morgen op...

Gepost door: een man | 01-12-10

Reageren op dit commentaar

Ik maak precies hetzelfde mee in mijn relatie. Mijn vriend kan alleen maar zeggen wat ik verkeerd doe en wat er slecht is aan mij, hij weet niets goeds op te noemen. Hij zegt dat dan lacherig en zegt zelf ook dat het grapjes zijn, maar als je dat al drie jaar doet en steeds weer opnieuw, dan is dat geen grap meer. Als ik iets vertel over wat ik op een dag gedaan heb of iets dat ik leuk vind, klinkt het 'Ach al die domme dingen van jou altijd'.

Hij is als kind en in latere relaties wel eens gekleineerd door mensen die dicht bij hem stonden en dat heeft echt zijn uitwerking nu. Dat heeft hem veranderd. Volgens mij is hij heel onzeker, hij zei een keer dat hij niet van zichzelf houdt. Vind het heel erg voor hem en begrijp wel dat het moeilijk is voor hem, maar dat geeft geen recht om mij dan maar te gaan kleineren. Ondanks alles zegt hij wel van me te houden, maar het is zo tegenstrijdig: waarom behandel je iemand waarvan je houdt op zo'n manier?

Ik voel me ook alleen in deze relatie, niet als 'samen', ook vanwege andere nare eigenschappen, hij denkt vooral aan zijn eigen belang en ik moet me telkens maar aanpassen. Stomme die ik ben, heb ik dat ook steeds gedaan.

Waarom? Tja, als je dan zo'n programma over pesten ziet op tv, herken ik zoveel dingen. Dat moet echt invloed hebben gehad. Ik had bijvoorbeeld een vriendinnetje op school die me af en toe een harde schop gaf. Waarom we dan toch vriendinnen bleven en lang ook, tja, geen idee. Later had ik tijdens mijn (afgebroken) studie moeite om in groepen te functioneren waardoor ik ermee stopte. Op de werkvloer moet ik ook niet in een team werken, ik weet niet hoe ik me dan moet gedragen.

Gepost door: Caroline | 05-05-11

Reageren op dit commentaar

Ik zie het ook als pesten in mijn relatie. Het is een soort van kleineren en ik laat het mij steeds weer gebeuren. Het zijn erg persoonlijke opmerkingen die regelmatig herhaald worden.Het raakt mij diep van binnen en ik houd mij groot omdat ik niet wil dat hij dat weet.. Nu ben ik het zat en kwam eindelijk voor mezelf op. Ik zei dat ik dit leuk meer vind en er last van heb. Hij zei mij meteen gedag want het was op de chat. Nu wacht ik af wat er gaat gebeuren...want ik vind dat een ''sorry'' niet misplaatst is. Het kan niet de bedoeling zijn dat een geliefde gekwetst/gepest wordt! Ik had al veel eerder iets moeten zeggen...

Gepost door: Inge | 25-04-12

Reageren op dit commentaar

Inderdaad, binnen de relatie moet je ONMIDDELLIJK duidelijk maken als er je iets niet zint, anders wordt het een gewenning en is het moeilijker om die 'gewoonte' af te leren van jezelf of van de ander. Uiteraard best reageren op een normale en deftige manier, zonder denigrerend te doen tegenover de ander. Wees je er ook bewust van dat je partner dat misschien niet opzettelijk doet, maar dat het een karaktertrek kan zijn waar hij zelf niet van bewust is. Door hem erop te wijzen kan je dit duidelijk maken en is het aan hem om te veranderen...en daaraan kan je dan zien of hij bereid is om dit te doen voor jou...het zegt dan ook iets over zijn liefde voor jou. Geef het wel wat tijd, want zijn ego zal vermoedelijk de eerste week 'tegenspartelen'. Good luck!

Gepost door: een man | 25-04-12

De commentaren zijn gesloten.