02-11-10

Mensen willen bedrogen worden.

“Omdat mensen willen bedrogen worden waarschijnlijk!”, was het antwoord dat de schrijver arnon grunberg onlangs gaf tijdens een interview, waarin hem de vraag werd gesteld waarom mensen vreemdgaan.

 

 

Misschien heeft hij wel gelijk. Hebben we allemaal al niet eens de situatie meegemaakt waarin we vermoeden dat onze partner vreemd aan het gaan is? Dat  die zich plots zo ‘anders’ gedraagt waardoor er bijna geen twijfel meer mogelijk is dat hij/zij vreemd gaat. En hoe sterk het vermoeden ook is, ook al liggen de bewijzen zelfs voor onze neus, toch vinden velen onder ons een reden om er niet dieper op in te moeten gaan. Als de (al dan niet vreemdgaande) partner geen geschikte uitvlucht vindt, vinden we zelf wel ééntje voor hem/haar.

 

 

Ja, misschien willen mensen wel bedrogen worden omdat het minder energie vraagt dan om de werkelijkheid onder ogen te zien, of nòg sterker: om er iets aan te doen en tegen de werkelijkheid in te gaan. Bang om te vechten voor datgene waar je van houdt, en bang om het te verliezen tijdens de strijd. Want als je verliest, eindig je meestal uitgeput met nog minder in je handen dan voorheen. En als je ‘liefhebbedingetje’ je dan laat staan voor wat je bent, dan overvalt het gevoel je ook dat je niets meer waard bent…een stukje vuil….waardoor veel mensen nà de breuk zichzelf in een depressie storten en vervolgens als een stuk vuil verder gaan leven.

 

 

Nochtans is dit allemaal niet nodig, tenminste, als je voor jezelf uitmaakt dat je niet wilt bedrogen worden. En als je nà je ‘op-je-hoede-zijn’ ontdekt dat je toch bedrogen geweest bent (want als iemand je wil bedriegen kan dit altijd), kan je dan voor jezelf toch zeggen dat je jezelf niet bedrogen hebt. Dat je toch je best hebt gedaan om jezelf te behoeden van enig ‘kwaad’, ook al is het soms veel leuker om in een sprookjeswereld te leven waarin alles veel mooier lijkt (want juist in alle sprookjes zijn er nu éénmaal ook 'boze wolven'). De kans voor een psychologische inzinking is dan heel wat kleiner. Zelfrespect ! Very Important !!!

 

 

Nog een mooie one-liner van arnon grunberg:

 

“ Seks is een beest dat getemd moet worden, anders overheerst het je leven! ”

Commentaren

Ja Grunberg , das me toch een beest hè....

Gepost door: danique | 02-11-10

Reageren op dit commentaar

Ik heb het nog niet voorgehad, dat ik denk dat mijn man "vreemd " gaat, ben ik nu abnormaal?? Nu ja, wat niet is kan nog altijd komen, hé, maar ik ben daar eigenlijk echt niet mee bezig, misschien omdat ik zoveel anders aan mijn kop heb!
groetjes

Gepost door: christa | 02-11-10

Reageren op dit commentaar

Of we echt bedrogen willen worden, dat lijkt me kras. Maar niks is zo broos en kwetsbaar als de liefde. Zeg dus nooit "Nooit!", maar zeg: "Laat ons genieten zolang het duurt", "Later zal blijken of onze liefde voor eeuwig was" of "Schat, als je je kunt verbeteren doe gerust!"
Het helpt allemaal om niet bedrogen te worden.

Gepost door: Sharp Ben | 02-11-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.