24-10-10

Het loon.

In een ‘oude doos’ heb ik volgend krantenartikel teruggevonden man verdient meer. ( Je moet wel inzoomen om het goed te kunnen lezen ).

 

Wel eens interessant om lezen. Het artikel dateert van donderdag 24/02/1972 en het geeft een omschrijving van de gemiddelde lonen van mannen en vrouwen toenertijd. Er komt vooral naar voor dat de vrouw toen zo een 30% minder verdiende dan de man.

 

Wat nog meer opvallend is dat dit nu, zo een veertig jaar later, nog steeds niet veranderd is (zie ook: loonkloof man/vrouw ) . Het toont alleen maar aan dat de man het moeilijk heeft om zijn machtspositie af te staan, om niet te zeggen dat hij daar bang voor is.

 

Alhoewel het misschien niet echt gaat om de macht, maar om het geld. Want men kan niet ontkennen dat vrouwen graag een man hebben die goed verdient (dat veilige gevoel, weet je wel…). Zolang de mannen dus méér verdienen dan de vrouwen hebben ze ook een extra lokkingsmiddel om de vrouwen aan te trekken en zo een ruimere keuze om méér te kunnen paren (of vreemdgaan).

 

Als de vrouwen evenveel beginnen te verdienen als de mannen en meer en meer op eigen benen kunnen staan, heeft de vrouw ook een factor meer in handen om voor haar de juiste persoon te vinden voor haar kinderen zonder dat ze (onbewust) rekening moet houden met de financiële kant van de zaak.

 

Langs de andere kant: moesten vrouwen minder vallen op mannen met geld, dan zouden de mannen misschien ook automatisch er geen belang meer hechten om meer te verdienen dan de vrouwen en hun collega’s, en zou het loonverschil ook systematisch verdwijnen.

 

Het is blijkbaar een mes dat snijdt langs twee zijden…

De commentaren zijn gesloten.