21-07-10

Swingende toestanden.

Eergisteren heb ik eens gekeken naar “open en bloot” op kanaal 2. Een programma waarin de aandacht gaat naar relationele open- en blootheid. Het onderwerp van maandag laatst ging over swingers. Nee, geen mensen die dansen, maar mensen die aan partnerruil doen. Die partnerruil dient dan wel niet om de afwas of strijk te laten doen door iemand anders, maar wel degelijk om eens met iemand anders naar bed te gaan. Meestal gaat dit gepaard met de toestemming van de partner, alhoewel het ook gebeurt dat ieder zijn eigen gangetje gaat, met of zonder medeweten van de partner, maar in ieder geval wel met zijn/haar toestemming om “vreemd te gaan”.

 

In het programma was er ook een gezamenlijk (vragen)gesprek met drie vrouwen, waarvan er eentje wel aan swingen deed, en de twee andere vrouwen niet. Eén van die andere vrouwen was Joyce van Nimmen. Het viel mij op dat de twee niet-swingende vrouwen, het swingen eerder aanzagen als vreemdgaan, en dat ze vreemdgaan zelf totaal respectloos en dus ‘not done’ vonden. Het bizarre was dan ook wel weer dat beide vrouwen wel toegaven dat ze zelf al eens vreemd waren gegaan. Begrijpe wie begrijpe kan J!? Het komt mij een beetje over als “ik mag, maar jij mag niet!” .

 

 

In het algemeen kan men swingen dus aanzien als een vorm om vreemd te gaan, maar dan zonder je partner te willen kwetsen. Als één van beide partners niet akkoord is zal de andere partner dit in het algemeen respecteren en dan ook geen sexuele gemeenschap hebben met die andere persoon. Swingen mag dan wel bij sommige mensen een negatieve bijklank hebben, indien het met enige geestelijke volwassenheid gedaan wordt creëert het toch wel respect voor elkaar onder de gehuwde/samenwonende partners onderling.

 

 

Natuurlijk is niet alles rozegeur en maneschijn binnen die swingende wereld. Zo heb ik ooit nog een vriendin gekend die vertelde dat ze van haar vriend moest meegaan, om daar dan ter plaatse enkel met vrouwen te vrijen (terwijl ze eigenlijk niet bisexueel is) terwijl hijzelf dan simultaan sex had met die andere vrouw. Alhoewel ze daar ook wel leuke momenten en vrienden gehad heeft, zal het je wel niet verwonderen dat ze, nà de breuk met haar vriend, eventjes niet meer wist wie ze was en wat ze zelf wilde op sexueel gebied. Je grenzen verleggen kan dus misschien wel goed zijn, zolang je maar zelf kan bepalen waar je die grenzen wilt leggen. Indien je partner je dus iets wil opdringen dat je zelf niet wilt, denk ik dat je misschien stilletjes een andere partner moet overwegen….. zie het als een andere manier van swingen J.

 

 

Een andere situatie die ook wel eens opkomt bij swingen is jaloezie. Men denkt soms van het aan te kunnen, en éénmaal men zijn/haar partner teveel ziet genieten met iemand komen de groene monstertjes naar boven. Het gebeurt niet zelden, meestal van manzijde, dat die zijn partner probeert mee te ‘lokken’ naar een parenclub om dan zijn lusten te kunnen botvieren. Omdat vrouwen wel eens bereid zijn om hun grenzen te verleggen om hun partner te kunnen behouden, gaan er sommigen mee om eens te zien wat het heeft. En soms gebeurt het dan dat de vrouw het eigenlijk leuker begint te vinden dan de man en er geen houden meer aan is, waarna de man het gevoel krijgt dat hij de ‘macht’ over haar verliest. In plaats dat het hen emotioneel dichter brengt, ontstaan er dan ruzies met relatiebreuken tot gevolg. Dit hoeft daarom niet negatief te zijn, want ergens duidt het er dan ook wel op dat er te weinig echte liefde en begrip voor elkaar was binnen de relatie. De breuk zou er dus sowieso wel gekomen zijn.

 

 

 

Swingen dient men wel niet te verwarren met polyamorie [=liefdesgevoelens (kunnen) hebben voor meerdere personen op hetzelfde moment]. Swingen is eerder sexueel gericht, terwijl polyamorie toch diepgaander is wat gevoelens betreft, maw het draait niet enkel om de sex bij polyamorie.

Commentaren

Mijn kort en krachtig antwoord. Ik ben in staat tot polyamorie, maar niet tot swingen! Tja de ene kan nu eenmaal dansen en de ander niet zeker, haha, ach ja zo zie je maar dat alle vrouwen niet dezelfde zijn!
groetjes

Gepost door: christa | 23-07-10

Reageren op dit commentaar

Polyamorie hoeft zich niet altijd sexueel te uiten. Het kan best ook platonisch zijn.

Gepost door: een man | 23-07-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.