22-04-10

Jaloezie binnen een relatie.

3714661_articleimagewide-round

 

Men zegt wel eens dat jaloezie binnen een relatie nodig is om te weten of men iemand graag ziet.

 

Indien men echter het woordenboek napluist vindt men het volgende:

 

Een synoniem voor jaloezie is afgunst: het afkeuren van een gunst maw iemand anders een gunst niet gunnen. Het is een gevoel dat een ander het beter heeft, het leuk heeft of iets moois heeft. Een gevoel van leed en spijt over het goede dat een ander overkomt en dat men hem/haar niet gunt.

 

Eerlijk gezegd: dit lijkt me heel wat anders dan iemand graag zien! Eerder het tegendeel zou ik zo zeggen. Jawel, de jaloezie wijst inderdaad wel op liefde, maar dan op eigenliefde. Men ziet zichzelf zo graag dat men het plezier aan een ander (de partner) niet gunt omdat dit anders een gevoel van minderwaarde geeft. Aangezien vrouwen gevoeliger zijn aan zich minderwaardig voelen is het misschien ook niet onlogisch dat vrouwen in het algemeen daardoor jaloerser zijn dan mannen. Daarnaast is jaloezie eigenlijk ook een vorm van lijden, en aangezien vrouwen blijken te houden van drama willen ze misschien ook daarom sneller jaloers zijn, worden of blijven.

 

Jaloezie is ook het groen monstertje dat de wacht houdt en instinctief zorgt voor zelfbehoud. Iemand die snel jaloers is, is dus eigenlijk ook veel met zichzelf bezig, wat me eerder lijkt op egoïsme/narcisme dan op liefde voor de ander (de partner). Ook al was men voorheen misschien niet of nooit jaloers, wil dit niet zeggen dat jaloezie niet kan ontstaan of groeien met de jaren. Zeker indien men een aantal negatieve ervaringen en verliezen opgedaan heeft met mensen die men graag zag. Die ‘verloren’ mensen hoeven niet noodzakelijk partners geweest zijn, dit kan ook gaan om een vader of moeder die men graag zag maar waarvan de vader/moederliefde onbeantwoord bleef naar het kind toe. Instinctief geeft men dan het groene monstertje te eten met ‘wantrouwige’ gevoelens waardoor dat beestje groeit en meer en meer waakzaam wordt voor mogelijke gevaren die je je geluk kunnen ontnemen. Als de jaloezie naar boven komt, wil dit eigenlijk zeggen dat men bang is om niet graag meer gezien te zijn/worden. Dat men (opnieuw) de liefde waar men naar verlangt zal moeten afstaan. Het duidt echter opnieuw erop dat dit enkel gaat om de eigen gevoelens en de eigen liefde en zeker niet om de liefde tov de partner.

 

Als je je partner echt graag ziet, dan wil je dat die partner gelukkig is. Heel extreem bekeken: jawel, dan wil je dat die gelukkig is, ook al is het met iemand anders… .

Commentaren

bloggroeten veelal als ik hier paseer, zijn hier zinnige dingen te lezen,
in dit geval echt spijtig dat deze theorie weinig in de praktijk begrepen wordt en dat die dingen haast in de genen ingebakken lijken te zijn...de redenen waarom, daar moet te diep voor gegraven worden en dan kun je al eens op een vulkaan uitkomen...wat dan weer niet goed is voor het (lucht)-'verkeer'

Gepost door: co | 22-04-10

Reageren op dit commentaar

wow Ik ben niet snel onder de indruk, maar nu wel,.....ook ik ben jaloers, van tijd tot tijd,...en je hebt gelijk dat je zegt,....dat de enige echte reden is,....Dat ik bang ben de liefde waar ik naar verlang weer moet afstaan,.....
Zoiets noemen ze met je neus op de feiten worden gedrukt!!!! :)

Groetjes,
Charlie

Gepost door: charlie love | 05-05-10

Reageren op dit commentaar

ja ik kan je redenering wel snappen! Ik heb daar een ander voorbeeld van,over dat liefde soms kan betekenen dat je de ander moet laten gaan.
Eens had ik een sintbernardshond, een schat van een dier, mijn dikke vriend! Toen we naar een restaurant verhuisden kon het dier niet meer binnen lopen zoals het gewoon was! Wij dus een groot plein gemaakt voor onze Waldo , maar ik kon het niet aanzien dat het beestje zo zat te treuren! Iemand wou hem adopteren en beloofde goed voor hem te zorgen! Ik wou het dier niet houden omdat ik hem zielsgraag zag en ik wou dat hij gelukkig was! Ik wou hem niet houden uit eogisme voor mezelf ! Mensen gaven me kritiek en zeiden , kan jij een hond wegdoen dan als je hem zo graag ziet! Ja ik kon dat omdat ik hierbij mijn eigen gevoelens aan de kant zette en het beste voor de hond als prioriteit stelde, snap je??
IK zou me in een relatie nooit zo krampachtig opstellen ! Ik herinner me nog de parabel van het zand!Heb ik altijd onthouden en zoveel mogelijk toegepast ook in de mate van het mogelijke.
Een jonge vrouw vraagt op de vooravond van haar huwelijk, moeder wat moet ik doen zodat mijn man bij mij bljft? De moeder neemt een schep zand op iedere hand, en de ene hand nijpt ze toe en alle zandkorrels lopen eruit tot er haast niets meer overschiet
de andere hand die ze openhield vol vertrouwen, die hand had niet veel zand verloren! Ik vond dat heel wijs!

Gepost door: christa | 16-07-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.